Ana içeriğe atla

Motosiklet kask seçimi nasıl olmalı ? Kask nasıl seçilir ?


“kask seçimi nasıl olmalı ? Doğru kask hangisi ? “ gibi bir sürü soru duymuşuzdur etraftan özellikle motosiklete yeni başlayacak insanlardan  harbiden nasıl olmalı bu kask seçimi gelin detaylı bir şekilde işleyelim

Kask nedir ?


TDK ya göre kask: “Başı darbelerden korumak için sertleştirilmiş sentetik maddelerden yapılmış sağlam başlık.” olarak adlandırılıyor Peki kask bu kadar basit mi ?  tabii ki de   değil simdi kask türlerine bakalım



Kask çeşitleri ?




1-Full face (kapalı kask)
Adından da anlaşıldığı gibi kafayı tam saran vizör dışında açılan yeri olmayan tek parça kasklardır. Asfalt sürüşleri için en iyi ve en güvenilir kask tipidir.








 2-Çene açılır kask
 Full face kaska benzer ama çene tarafı açılabilir bir mekanizmaya   sahiptir. Tek sorunu düşük bir ihtimal olsa da kaza anında çene   kısmının açılma ihtimali.
  






3-Nazi ve Yarım kasklar

Hiçbir koruma özelliği olmayan görünüş amaçlı bir kask tavsiye etmiyoruz.








4-Cross kask
Arazi sürüşleri için özel dizayn edilmiş sivri çene kısmıyla daha çok hava alan vizörsüz olmasıyla yaralanmaların önüne geçmesi ağaç dallarının göze gelmesini engelleyen terek sistemiyle tam olarak arazi kullanımı için üretilmiştir.









Kask tiplerini tanıdığımıza göre gelelim dış kabuk meselesine;

1-Termoplastik
Ucuz olmasından dolayı en fazla kullanılan dış kabuktur. Ağır olması darbeyi emerek değil dağıtarak azaltması dezavantajıdır.

2-Fiberglass
Orta fiyatlıdır. Termoplastiğe göre daha güvenli

3-Karbon
En sağlam dış kabuk malzemesidir ve hafiftir. Yüksek fiyatlı olması ömrünün fazla olmaması dezavantajıdır.

Unutmayın ! Dış kabuk tek başına anlamı yoktur diğer etkenlerde eşit derecede önemlidir.

1-Bütçe: Her zaman bütçenize uygun kask alın

2-Motosikletinizin tarzına göre kask

3-Hava kanalının kalitesi

4-Pinlock bağlantısı

5-İç ped kalitesi

6-Geniş görüş açısı

7-Çene bağlantısı: Üç tür çene bağlantı sistemi vardır: Double D-ring (en güvenli ve en hafif), quick release (en sık kullanılan ve en kolay kullanım özelliğinde) ve lever system (yeterince güvenli olmadığından, pek kullanılmıyor).

8-Ağırlık: Her zaman hafif kasklar tercih edilmeli

9-Sertifikalar: Dot, Snell, Ece ve Sharp sertifikaları vardır. Sharp sertifikası dışında diğerleri aşağı yukarı aynıdır. Kask alırken Sharp testinden ne kadar yıldız aldığına bakın mümkünse 5 yıldız almış olsun.

Sonuç: Lütfen kafanıza tam olan kaskları tercih edin isterse en güvenli kask olsun kafanıza oturmazsa kaza anında kafanızdan çıkar.


LÜTFEN HAYATTA KALIN BİR ÖMÜR BOYU MOTOSİKLET KULLANIN